aboneaza-te la newsletter

CasaOnline Limes Advertising

O alta sursa de energie

          Pentru viitor, atat materialele de constructii cat si stilurile de amenajare interioara ne vor oferi mari surprize. Panourile solare fac parte din categoria acestor elemente revolutionare.
          Chiar daca in Europa energia solara este exploatata de ceva vreme, in Romania suntem abia la inceput de drum, incercarile in acest domeniu fiind destul de timide.
Poate anii urmatori, care vor aduce cu ei un consum rapid al celorlalte surse de energie (petrol, gaze naturale, carbuni) ne vor convinge ca energia regenerabila a soarelui este cea mai buna alegere pentru mentinerea confortului la nivel global.
          Pe langa caracteristica ecologica, panourile solare ies in evidenta si prin costuri mici de intretinere, siguranta in exploatare, capacitate foarte buna de preluare a radiatiilor solare, greutate redusa, instalare simpla, reducerea semnificativa a cheltuielilor pentru energia electrica/gaze si durata de viata pana la 25 de ani.
          Dar cum functioneaza mai exact aceste panouri? Ele absorb energia solara necesara prepararii apei calde menajere sau incalzirii casei.     
          Practic, vara nu platesti nimic pentru apa calda folosita in casa sau la piscina si iarna se reduc semnificativ cheltuielile la electricitate si gaz.
          Principalul contraargument adus panourilor solare este acela ca dau randament doar vara. Adevarul este ca, in relatie cu centrala termica, panourile sunt foarte eficiente si iarna, contribuind la asigurarea confortul termic al locuintei. Iar centrala functioneaza la capacitate redusa, micsorand astfel consumul si costurile. 
          In momentul achizitionarii si montarii instalatiei solare trebuie sa tii cont de clima zonei unde se afla locuinta, de numarul de panouri si de gradul de insolatie din lunile de iarna, deoarece de aceste aspecte depinde eficienta instalatiei. Astfel, intr-un an vei realiza o economie de 60% din energia necesara prepararii apei calde si vei reduce costurile de incalzire cu 30%.
          Piata de specialitate incepe sa fie surprinsa de modele tot mai performante de panouri solare, care pot capta radiatia infrarosie solara chiar si in zilele noroase sau care folosesc energia stelelor pe timp de noapte.
Eficienta lor este indiscutabila, dar si pretul transforma aceste produse intr-un lux, cel putin deocamdata.
          Energia soarelui este gratuita si regenerabila.
Poate in viitor ea va constitui principala sursa de energie utilizata, avand in vedere ca in acest fel se va proteja mediul inconjurator prin reducerea emisiei de dioxid de carbon. si poate panourile solare vor deveni o obisnuinta.

http://www.adevarul.ro/articole