aboneaza-te la newsletter

CasaOnline Limes Advertising

Elita apartamentelor

          Exista pe piata imobiliara o categorie de apartamente exclusiviste, care nu si le permite oricine si nu sunt destinate oricui. Desi sunt impresionante, atat in privinta pretului cat si a suprafetei, doar anumite categorii de persoane se pot bucura de ceea ce ofera un Penthouse.
          Penthouse-ul reprezinta ultima inventie in materie de lux imobiliar. Ofera spatii foarte largi, terase generoase, chiar gradina, jacuzzi sau piscina, finisaje ultramoderne, panorama de vis, utilitati inteligente si un pret care ajunge chiar la 7 cifre.
          Apartamentele de tip penthouse ocupa ultimul nivel al blocurilor nou construite, avand in dotare lift cu acces exclusiv cu cartela, locuri de parcare in garaj, sistem de alarma, interfon, ferestre largi pe toate cele 4 laturi ale imobilului.
          Ce deosebeste un penthouse de un obisnuit apartament de lux? In primul rand suprafata, care poate depasi usor 400 mp. Si aici ne referim strict la suprafata apartamentului.
Deoarece terasa este un element separat, avand si ea, de multe ori, dimensiuni care depasesc suprafata unui apartament cu 3 camere dintr-un ansamblu nou construit.
Mai mult, terasa se poate transforma cu usurinta intr-o gradina suspendata, unde proprietarul uita de agitatia orasului.
          Al doilea element care plaseaza penthouse-ul in top este luxul oferit. Si aici ne referim la dotari, calitatea finisajelor, lipsa vecinilor in imediata apropiere, privelistea oferita de cea mai inalta pozitie din imobil, apropierea de centrul orasului dar totodata, relaxarea intr-un mediu natural. 
          Nu putem uita de pret. Probabil pretul acestor apartamente influenteaza oferta, care nu este foarte mare, cel putin in Cluj-Napoca.    
          Sumele vehiculate pentru un asemenea apartament variaza de la cateva sute de mii de euro pana la 1-2 milioane euro. Cu siguranta zona are un cuvant greu de spus in stabilirea pretului.
Astfel, putem intalni penthouse-uri cu suprafete identice dar amplasate in zone diferite, avand preturi diferite.
          Asa cum am mentionat la inceput, penthouse-urile nu sunt pentru oricine. Din categoria cumparatorilor fac parte persoanele cu venituri mari, care lucreaza in multinationale sau au propriile afaceri.
Sunt persoane active, care calatoresc in strainatate, sunt dependente de ceea ce ofera viata de oras dar apreciaza linistea si beneficiile naturii.
          Daca ar fi sa facem o comparatie intre un apartament tip penthouse din Romania si unul din New York, spre exemplu, diferentele ar fi aproape socante.
          In primul rand, amenajarile, dotarile si preturile “de dincolo” sunt mult peste ceea ce ofera piata noastra. Cel mai scump penthouse din Manhattan costa peste 50 milioane euro. Are o suprafata de 14.000 mp, 5 dormitoare imense, 7 bai si o priveliste de vis asupra orasului. Probabil merita fiecare euro.
          Chiar daca aceste apartamente sunt livrate intr-o stare impecabila, investitia care urmeaza este de zeci de mii de euro. Dar asta nu-i sperie pe viitorii proprietari, fapt dovedit de cresterea semnificativa a ansamblurilor rezidentiale care includ 1-2 penthouse-uri.
          Oricum, pentru moment, penthouse-ul ramane cel mai rafinat produs rezidential, o vila deasupra blocului, exact in centrul orasului.