aboneaza-te la newsletter

CasaOnline Limes Advertising

Dobanzi cu o singura cifra?

          De 1 an de zile am intrat in Uniunea Europeana si speram in continuare la un trai mai bun. Speram ca salariile vor creste si dobanzile la credite se vor micsora. Vom ajunge si la acest nivel, dar deocamdata ne confruntam cu alte surprize.  
          Pana una alta, incepand cu anul 2008 fiecare isi va contracta creditul in functie de clasa de risc in care se incadreaza.
Adica? Clientii vor fi impartiti in cel mult 5 clase de risc, in functie de produsul bancar solicitat si de decizia fiecarei banci.
Nu exista o regula generala de impartire a clientilor pe clase, dar vor exista mai multe principii stabilite de banci.
          Care sunt principalele diferente? 
Clientii din clasele cu risc minim vor fi avantajati. Ei vor avea acces la mai multe produse bancare, la o dobanda mai mica decat acelasi tip de imprumut contractat de o persoana cu grad de risc mediu. Altfel spus, costurile vor fi mai mici.
          Clientii din clasele de risc 4 si 5 nu vor putea accesa niciun fel de credit, sau cel mult un card de credit sau alte tipuri de servicii bancare generatoare de comisioane si nepurtatoare de risc: internet banking, servicii de cont curent, de brokeraj de asigurari sau bancassurance. 
          Cea mai mare parte a populatiei (peste 50%) se incadreaza in clasa cu risc 3, adica mediu.
          Clientii vor accesa produsele bancare in mod diferit, cu dobanzi si conditii diferite. Unii vor avea acces doar la anumite imprumuturi bancare. 
          In plus, bancile vor lansa foarte multe tipuri de produse dedicate, clientii urmand sa le acceseze in functie de categoria de risc in care se incadreaza. De exemplu, in strainatate, exista produse speciale pentru tineri sau pentru pensionari.
 
Credite in lei sau in valuta?
Specialistii afirma ca din acest an dobanzile la credite s-ar putea reduce. Iar in topul preferintelor raman creditele in euro. Asta pentru ca sunt mai ieftine si dobanzile sunt mai mici decat cele percepute pentru finantarile in lei. 
 
          Oricare ar fi situatia, fie ca soliciti un credit in euro sau unul in lei, cand vorbesti de investitii vorbesti despre increderea intr-o anumita moneda, increderea in piata monetara sau increderea in anumite institutii.


http://www.capital.ro/articole/credite-cu-dedicatie-dupa-riscul-clientului-din-2008/104907