aboneaza-te la newsletter

CasaOnline Limes Advertising

Firmele inscrise in categoria Arhitectura si Proiectare

Alegerea arhitectului caruia sa ne adresam pentru un nou proiect pare a fi pentru cei mai multi dintre noi o importanta decizie. Si pe buna dreptate. Indoiala vine din faptul ca incredintam altcuiva un aspect esential al vietii noastre viitoare - locuirea. Problema nu este numai de natura materiala; tine si de confortul psihic, de aspiratii sau nevoile cotidiene.

A locui ne trimite imediat cu gandul la loc un spatiu definit in primul rand de limite si caracteristici fizice: amplasare geografica, vecinatati, orientare, deschideri. Pe langa toate acestea, locul poate fi deja investit cu semnificatii legate de evolutia sa istorica, de modificarile suferite, de destinatia sa, si de la noii sai utilizatori va capata cu siguranta noi semnificatii.

De ce avem nevoie de un arhitect?

In primul rand trebuie amintit ca este una din cele sapte arte clasice, insa foarte deosebita de celelalte datorita cantitatii considerabile de stiinte tehnice si exacte cu care interfereaza. De altfel, astazi arhitectura a devenit din ce in ce mai mult influentata de tehnologie si de evolutia acesteia. Ne putem gandi imediat la piata foarte dinamica a materialelor de constructie sau pur si simplu la complexitatea practicii de santier pentru a intelege necesitatea unei cat mai fructuoase interferari dintre actul pur al creatiei de arhitectura, pe de o parte, si tot bagajul tehnologic de care acesta trebuie sa se serveasca pentru a deveni realitate, pe de alta.

In plus, domeniul arhitecturii imprumuta diverse cunostinte si din marketing (in special in ceea ce priveste dezvoltarea urbana, investitiile imobiliare, asadar proiectele la o scara mai ampla), din psihologie si sociologie, fiind prin excelenta un domeniu in care comunicarea si intelegerea dintre oameni sunt esentiale pentru reusita unui proiect.

Revenind la calitatea artistica si, in fond, esentiala, a acestei discipline, putem afirma ca ideile de baza ale unui proiect de arhitectura pot fi de orice natura. La tot ceea ce am enumerat mai sus adaugam o particularitate deosebita: fiind un domeniu care serveste oamenii, incercand sa aduca permanent calitate vietii, are de fapt de-a face cu absolut toate aspectele complexe ale naturii umane. Poate parea surprinzator, dar arhitectul isi extrage inspiratia sa din cele mai neobisnuite situatii, idei, informatii, imagini, si le transpune pe hartia de desen.

Schitele facute pentru fixarea primelor idei ale unui proiect de arhitectura sunt supuse treptat examinarilor din ce in ce mai amanuntite, punand permanent in balanta factori foarte diferiti, dupa cum spuneam: idealurile si nevoile clientului, pozitionarea pe teren a noului edificiu si relatia cu vecinatatile (fie ca este cadru natural ori cadru construit), regulile dupa care functioneaza o cladire (de la dimensionarea spatiilor interioare, la relatiile dintre acestea si pana la problemele de insorire, ventilare etc), regulile de compozitie estetica si volumetrie exterioara, rezolvarea tehnologica a proiectului toate analizate si prin prisma costurilor fiecarei eventuale solutii. Odata ce proiectul prinde consistenta si sunt stabilite rezolvarile pentru toate aceste probleme, pot fi initiate demersurile necesare obtinerii avizelor legale si autorizatiei de construire.

Santierul efectiv incepe sub coordonarea arhitectului proiectant, pe baza unui proiect tehnic, care nu este altceva decat detalierea fiecarui centimetru patrat al viitoarei constructii. Aceasta se face atat pe proiectul de arhitectura cat si pe proiectele celorlalte specialitati obligatorii: rezistenta si instalatii. De multe ori, in cazul unor proiecte foarte speciale, arhitectul coordoneaza echipe multidisciplinare unde alaturi de inginerii structuristi si instalatori activeaza urbanisti, peisagisti (specialisti in amenajarea spatiilor exterioare, a parcurilor si gradinilor), istorici si restauratori (daca este vorba de reabilitarea unor cladiri de patrimoniu), designeri, economisti, devizieri si specificatori, diversi furnizori si producatori de materiale etc.

Glumind, putem spune ca a interveni in acest domeniu in calitate de nespecialist este ca si cum ai incerca sa-ti repari singur o masina straina de ultima generatie. Neprofesionalismul des intalnit astazi in Romania in constructii, uratenia si problemele pe care le creeaza unele edificii, se datoreaza inertiei pe care inca o mai avem din vremurile in care tot romanul isi repara singur Dacia in fata blocului. In acest sens, o la fel de nefasta mostenire am dobandit cu totii in ceea ce priveste spatiul de locuit, modelul locuirii fortate la bloc, in conditii minime si depersonalizante, fiind unul absolut nociv.

De aceea, arhitectul este profesionistul ce intruneste calitatile necesare pentru a sintetiza si gestiona cu succes toate domeniile aparent necongruente ce intervin in procesul complex al constructiilor. Formatia sa profesionala este una speciala, educata permanent si astfel constituita incat nu se substituie cu aceea a unei alte meserii.

El este cel care, incepand cu primele desene, poate da forma viselor fiecaruia dintre noi.