aboneaza-te la newsletter

CasaOnline Limes Advertising

Firmele inscrise in categoria Plante si Obiecte Decorative

Relatiile plantelor floricole cu factorii ecologici

Exigentele fata de caldura:

Principalele procese biochimice si fiziologice, reflectate in cresterea si dezvoltarea plantelor, au loc numai la anumite temperaturi. Astfel, temperatura influenteaza absorbtia apei si a substantelor nutritive din sol in planta, procesele enzimatice, transpiratia, respiratia, etc.

1. Clasificarea plantelor floricole dupa exigentele termice

Cresterea plantelor floricole se poate desfasura in limite foarte largi, de la 0 C la 40 C.
Conditiile locului de origine imprima plantelor anumite cerinte fata de caldura. Se deosebesc in acest sens:

 • plante pretentioase fata de caldura, grupa care cuprinde plante floricole originare din zonele calde ale globului (ecuatoriale, tropicale si subtropicale) si care necesita spatii incalzite iarna;
 • specii putin pretentioase, originare din zonele cu climat temperat si din cele alpine. Acestea cresc si se dezvolta bine afara, in conditii naturale.
Avandu-se in vedere relatia specie - factorul caldura, culturile floricole se fac fie in spatii protejate (sere calde, temperate si reci, rasadnite, solarii etc.), fie in teren neprotejat, caz in care se va tine seama de zonarea speciilor.
Cactusii si alte plante suculente, florile de pai sunt capabile sa suporte temperaturi pana la 30 - 40 C. Anemonele, ghiocelul si, in general, plantele din zonele alpine pot creste si inflori chiar la temperaturi sub 2 - 3 C. Limita inferioara este mult mai ridicata la plantele ecuatoriale, metabolismul lor fiind puternic perturbat cand temperatura scade sub 8 - 10 C.
Plantele floricole, ca si alte plante de cultura, necesita pentru desfasurarea anuala a ciclului biologic o anume suma de temperaturi (1000 - 4000 C) repartizata diferentiat pe fenofaze, in functie de specie.

Decoratiuni cu flori

2. Exigentele termice in desfasurarea fenofazelor

Cresterea si dezvoltarea plantelor sunt influentate de regimul termic al mediului, caldura fiind factorul determinant in desfasurarea fenofazelor.

 • Germinarea optima a semintelor are loc la diferite praguri de temperatura in functie de specie: 25 la begonia, 16 - 18 C la garoafa de vara, 4 - 5 C la plantele alpine. Temperatura optima pentru germinare variaza si in functie de temperatura la care s-au pastrat semintele, relatia fiind directa. Unele specii au nevoie de variatii de temperatura pentru o germinare normala (ex.: semintele de nemtisor, primula de gradina etc.);
 • Vitalitatea semintelor este o insusire genetica, dar depinde si de regimul termic la care ele se pastreaza. De exemplu, semintele de Lilium pastrate la 6 C au vitalitatea de 10 ani, iar cand se pastreaza la 20 C, vitalitatea scade la 2 ani;
 • Inradacinarea butasilor decurge normal la un anumit interval de temperaturi: 25 - 28 C la ficus; 18 - 20 C la hortensia, crizantema; 15 C la cercelus etc. Temperatura minima pentru inradacinarea butasilor este de 10 - 12 C. Temperatura substratului trebuie sa fie mai mare cu 2 - 3 C decat cea a aerului din sera, in intervalul cat dureaza rizogeneza.
 • Initierea si dezvoltarea mugurilor floriferi au loc la anumite praguri termice. De exemplu:
  • la lalele, inductia florala se petrece la 20 - 23 C, iar cresterea florilor se desfasoara normal la numai 12 - 13 C;
  • la hortensia, formarea mugurilor florali are loc la 16 - 18 C, iar dezvoltarea lor este conditionata de o perioada de repaus de cel putin 4 - 6 saptamani, cand temperatura trebuie sa fie de 2 - 9 C;
  • la calceolaria, planta trebuie sa dispuna, timp de 4 - 5 saptamani, de temperatura de 15 C pentru a initia bobocii florali;
  • la poinsetia, temperatura nocturna limitativa pentru inductia florala este de 13 C;
  • plantele tinere de pansea, paraluta, nu-ma-uita, necesita o perioada de temperaturi scazute pentru a inflori abundent. Trecerea plantutelor prin iarna este necesara, ele rezistand bine la temperaturile scazute specifice sezonului alb;
  • la fel bulbii de lalele, narcise, zambile au nevoie sa treaca printr-o perioada de frig pentru a fi capabili sa-si dezvolte florile, initiate insa in conditii de caldura ridicata.

Repausul plantelor decurge normal la temperaturi mai scazute, 6 - 8 C pentru dalia, gladiola, cana, sau, dimpotriva, la temperaturi ridicate, 17 - 23 C, pentru lalea, zambila, etc.

Colorarea florilor este influentata de temperatura mediului. Caldura excesiva estompeaza culorile, le face mai palide. La soiurile cu flori bicolore poate predomina o culoare sau alta in functie de nivelul temperaturii. Astfel, la petuniile colorate in alb si albastru, vara la temperaturi de 30 C, predomina culoarea albastra, iar toamna la 15 C, predomina cea alba. Momentul critic in colorare este atunci cand mugurele floral are 2 - 3 cm (cu 2 - 3 saptamani inainte de inflorire). La dalia cu florile bicolore, de exemplu galben cu rosu, vara predomina rosul, iar in timpul toamnei, cand temperatura scade, galbenul ocupa suprafata mai mare.

Deschiderea florilor este conditionata de caldura la multe specii, ca de exemplu la lalele.

Conservarea florilor taiate este direct legata de temperatura mediului in care sunt asezate. Temperaturile scazute prelungesc durata de pastrare a florilor taiate. Stocarea florilor se face in depozite frigorifice la temperaturi apropiate de 0 C.

Curba necesarului de caldura este, deci, foarte sinuoasa pe parcursul vietii plantelor si, totodata, caracteristica fiecarei specii. Plantele prezinta in ciclul lor biologic cateva praguri termice esentiale.

3. Relatia caldura - ceilalti factori de mediu

Necesarul de caldura difera in functie de gradul de asigurare cu ceilalti factori de mediu. La lumina intensa temperatura poate fi mai ridicata. In timpul iernii, cand lumina este mai putin intensa, nevoia de caldura este redusa. De aceea, plantele tropicale pot trai iarna in incaperi cu temperaturi de numai 14 - 15 C, iar cele subtropicale la 8 - 10 C.

Temperatura trebuie sa fie mai mare daca in sere se procedeaza la administrarea CO2. De exemplu, pentru o cultura de trandafiri, temperatura optima din sera este de 15 - 17 C, dar daca se administreaza CO2 ea trebuie sa fie de 21 - 22 C. Tot asa, la bromelii se practica stimularea infloririi cu acetilena, ceea ce obliga la cresterea temperaturii la 20 - 21 C.

Intre factorii caldura si umiditate este un raport direct. Astfel, la temperaturi scazute se efectueaza reducerea umiditatii. Scaderea temperaturii din sol sub nivelul optim determina incetinirea procesului de absorbtie. Drept consecinta, desi plantele primesc apa, ele sufera de seceta (cresterea inceteaza, frunzele se ingalbenesc si cad), iar in cele din urma plantele pier.
Aplicarea ingrasamintelor, deci, nu se face la temperaturi scazute, deoarece absorbtia apei si a elementelor nutritive este direct influentata de caldura.

4. Relatia caldura - lucrari agrotehnice

Temperatura se dirijeaza diferentiat, in functie de anumite lucrari agrotehnice specifice culturilor efectuate in sera. Plantele trebuie sa dispuna de caldura mai multa, timp de cateva zile, dupa lucrari ca: repicarea rasadurilor, plantarea in ghivece, schimbarea ghiveciului, transplantarea, pentru ca radacinile sa-si poata relua cat mai repede activitatea de absorbtie a apei, pentru a se favoriza prinderea si intrarea intr-un ritm normal a proceselor de crestere, pentru ca planta sa sufere cat mai putin de pe urma translocarii ei.

5. Posibilitati de reglare a temperaturii in spatii protejate si afara

Corectarea temperaturii conform cerintelor plantei se face prin utilizarea mai multor procedee.

Pentru mentinerea caldurii in sere, se asigura o cat mai buna etanseitate; dublarea sau triplarea peretilor cu folie din material plastic; practicarea culturilor pe bacuri inaltate, pe brazde inalte si pe biloane; asezarea unui strat de paie sau balegar sub substratul de cultura; ingroparea ghivecelor in substrat de frunze etc. Scaderea temperaturii se realizeaza prin aerisire, umbrire, stropirea cu apa a plantelor, peretilor si aleilor de circulatie. Racirea aerului din interiorul serelor este o interventie indispensabila pe perioada de vara pentru toate culturile floricole.

Pentru micsorarea efectului temperaturilor scazute asupra speciilor cultivate afara se aplica metodele: protejarea cu folii din polietilena si tocuri de rasadnita, mulcirea cu paie, frunze etc., utilizarea terenurilor cu pante sudice si a celor din preajma cladirilor, orientarea randurilor pe directia est-vest, infiintarea de perdele de protectie, fumigatia si aspersarea apei in cazul gerurilor tarzii de primavara.

Reducerea caldurii poate fi obtinuta prin: amplasarea culturilor pe terenuri mai putin expuse radiatiilor solare, instalarea umbrarelor, pulverizarea apei pe plante si pe sol.