aboneaza-te la newsletter

CasaOnline Limes Advertising

Amenajari Exterioare

Amplasamentul unei case recomandari


Alegerea arhitectului caruia sa ne adresam pentru un nou proiect pare a fi pentru cei mai multi dintre noi o importanta decizie. Si pe buna dreptate. Indoiala vine din faptul ca incredintam altcuiva un aspect esential al vietii noastre viitoare - locuirea. Problema nu este numai de natura materiala; tine si de confortul psihic, de aspiratii sau nevoile cotidiene.

A locui ne trimite imediat cu gandul la loc un spatiu definit in primul rand de limite si caracteristici fizice: amplasare geografica, vecinatati, orientare, deschideri. Pe langa toate acestea, locul poate fi deja investit cu semnificatii legate de evolutia sa istorica, de modificarile suferite, de destinatia sa si de la noii sai utilizatori va capata cu siguranta noi semnificatii.

Alegerea viitorului loc are conotatii mitice: in toate culturile gasirea locului favorabil unei constructii este intotdeauna esentiala pentru viata viitorului edificiu. Ea este desemnata printr-un ritual mostenit din vechime care are drept scop concentrarea energiilor pozitive si folosirea lor in slujba gestului creator.
Locul este elementul generator, cel care detine energiile creatoare. De aceea trebuie sa intelegem importanta pe care fiecare dintre noi trebuie sa o acordam acestui prim aspect al edificarii casei.
Locul are intotdeauna, si mai inainte de toate, un pret si o suprafata.

Acestea insa pot fi in acord sau nu cu valoarea sa reala. Aceste doua aspecte sunt determinate mai mult de evolutia pietei, de contextul economic, de tendinte, decat de coordonatele reale de valoare ale spatiului respectiv: accesibilitatea, orientarea cardinala, vecinatatile, proportia dimensiunilor, regimul de constructie, calitatea solului.

Desi suntem tentati sa le clasificam dupa prioritati, nu trebuie in nici un caz sa acordam o mai mica atentie conformatiei spatiale a lotului sau a viitoarei case, legate de gradul ei de insorire si ventilatie, de protectia la vant sau eficienta termica. Pare firesc ca aceste principii sa fie calauzitoare mai degraba activitatii de proiectare a arhitectului, insa beneficiarul este cel care, in discutia cu specialistul, trebuie sa inteleaga importanta acestor aspecte precum si sa-si formuleze proprile sale cerinte.

Cel mai firesc este sa orientam casa spre soare, si dintre directiile acestuia sudul este favorabil in sensul ca ofera lumina relativ constanta ca inaltime pe tot parcursul zilei. Daca intensitatea radiatiei solare dinspre est si vest este foarte puternica vara si foarte putin prezenta iarna, lumina sudica are unghiul de incidenta astfel incat sa permita protectie in timpul verii printr-un sistem parasolar orizontal, acelasi care pe timpul iernii, cand pozitia soarelui este foarte joasa, sa permita patrunderea luminii in interior.
Lumina de la nord are avantajul de a fi constanta, similara luminiii zenitale, fiind foarte utila in spatiile destinate creatiei sau lecturii. Este foarte important de evitat in luminarea naturala a unei locuinte efectul de sera, care se produce la supraincalzirea aerului interior prin intermediul marilor suprafete vitrate.

Astfel, aceste spatii, ca si toate celelalte ale casei, trebuie ventilate.
Ventilarea unui spatiu clar delimitat se realizeaza prin intermediul a doua deschideri pozitionate incrucisat, adica decalat pe laturile opuse ale camerei, astfel incat fluxul de aer rece sa poata patrunde prin partea de jos a unei deschideri si, incalzindu-se, sa iasa prin partea superioara a celeilate.

In general, spatiile de depozitare si cele anexe sunt considerate partile reci ale casei si servesc foarte bine ca tampon termic, pozitionate la nord sau nord-est, mediind temperaturile scazute sau presiunea mare de pe aceste laturi si mediul interior care sa raspunda cerintelor de confort termic.

Astfel de rezolvari sunt rezultatul unui studiu stiintific, dar trebuie asimilate si in cultura nostra comuna de a locui. Prin aceste prime aspecte ale conformarii fizice a unei case putem intelege ca orice edificiu are un circuit propriu de viata, in dependenta fata de mediul exterior, asemenea unui organism viu. De aceea, casa nu este de sine statatoare. Ea depinde nu numai de ritmul de viata si de nevoile utilizatorilor ei, ci si de contextul in care se insereaza si cu care trebuie sa fie in acord.

De ce avem nevoie de un arhitect?

In primul rand trebuie amintit ca este una din cele sapte arte clasice, insa foarte deosebita de celelalte, datorita cantitatii considerabile de stiinte tehnice si exacte cu care interfereaza. De altfel, arhitectura a devenit astazi din ce in ce mai mult influentata de tehnologie si de evolutia acesteia.

Ne putem gandi imediat la piata foarte dinamica a materialelor de constructie sau pur si simplu la complexitatea practicii de santier pentru a intelege necesitatea unei cat mai fructuoase interferari dintre actul pur al creatiei de arhitectura, pe de o parte, si tot bagajul tehnologic de care acesta trebuie sa se serveasca pentru a deveni realitate, pe de alta parte.

In plus, domeniul arhitecturii imprumuta diverse cunostinte si din marketing (in special in ceea ce priveste dezvoltarea urbana, investitiile imobiliare, asadar proiectele la o scara mai ampla), din psihologie si sociologie, fiind prin excelenta un domeniu in care comunicarea si intelegerea dintre oameni sunt esentiale pentru reusita unui proiect.

Revenind la calitatea artistica si, in fond, esentiala, a acestei discipline, putem afirma ca ideile de baza ale unui proiect de arhitectura pot fi de orice natura. La tot ceea ce am enumerat mai sus adaugam o particularitate deosebita: fiind un domeniu care serveste oamenii, incercand sa aduca permanent calitate vietii, are de fapt de-a face cu absolut toate aspectele complexe ale naturii umane. Poate parea surprinzator, dar arhitectul isi extrage inspiratia sa din cele mai neobisnuite situatii, idei, informatii, imagini si le transpune pe hartia de desen.

Schitele facute pentru fixarea primelor idei ale unui proiect de arhitectura sunt supuse treptat examinarilor din ce in ce mai amanuntite, punand permanent in balanta factori foarte diferiti, dupa cum spuneam: idealurile si nevoile clientului, pozitionarea pe teren a noului edificiu si relatia cu vecinatatile (fie ca este cadru natural ori cadru construit), regulile dupa care functioneaza o cladire (de la dimensionarea spatiilor interioare, la relatiile dintre acestea si pana la problemele de insorire, ventilare, etc), regulile de compozitie estetica si volumetrie exterioara, rezolvarea tehnologica a proiectului toate analizate si prin prisma costurilor fiecarei eventuale solutii. Odata ce proiectul prinde consistenta si sunt stabilite rezolvarile pentru toate aceste probleme, pot fi initiate demersurile necesare obtinerii avizelor legale si autorizatiei de construire.

Santierul efectiv incepe sub coordonarea arhitectului proiectant, pe baza unui proiect tehnic, care nu este altceva decat detalierea fiecarui centimetru patrat al viitoarei constructii. Aceasta se face atat pe proiectul de arhitectura cat si pe proiectele celorlalte specialitati obligatorii: rezistenta si instalatii. De multe ori, in cazul unor proiecte foarte speciale, arhitectul coordoneaza echipe multidisciplinare unde, alaturi de ingineri structuristi si instalatori activeaza urbanisti, peisagisti (specialisti in amenajarea spatiilor exterioare, a parcurilor si gradinilor), istorici si restauratori (daca este vorba de reabilitarea unor cladiri de patrimoniu), designeri, economisti, devizieri si specificatori, diversi furnizori si producatori de materiale, etc.

Glumind, putem spune ca a interveni in acest domeniu in calitate de nespecialist este ca si cum ai incerca sa-ti repari singur o masina straina de ultima generatie. Neprofesionalismul des intalnit astazi in Romania in constructii, uratenia si problemele pe care le creeaza unele edificii se datoreaza inertiei pe care inca o mai avem din vremurile in care tot romanul isi repara singur Dacia in fata blocului.

In acest sens, o la fel de nefasta mostenire am dobandit cu totii in ceea ce priveste spatiul de locuit, modelul locuirii fortate la bloc, in conditii minime si depersonalizante fiind unul absolut nociv.

De aceea, arhitectul este profesionistul ce intruneste calitatile necesare pentru a sintetiza si gestiona cu succes toate domeniile aparent necongruente ce intervin in procesul complex al constructiilor. Formatia sa profesionala este una speciala, educata permanent si astfel constituita incat nu se substituie cu aceea a unei alte meserii.
El este cel care, incepand cu primele desene, poate da forma viselor fiecaruia dintre noi.

Sfaturi pentru utilizatorii casnici pentru a economisi bani prin utilizarea eficienta a energiei

Izolarea locuintei si imbunatirea sistemului de incalzire

O modalitate simpla de a economisi la nivel individual prin reducerea consumului de energie, fara a afecta confortul casnic este izolarea locuintei.

In cazul in care detineti o locuinta, cheltuielile de energie reprezinta aproximativ 40% din cheltuielile dumneavoastra pentru imobil. Dintre acestea, o mare parte se datoreaza pierderilor termice.

O simpla diagnosticare termica a imobilului in care locuiti (in cazul in care stati la bloc va fi necesar sa cereti sprijinul administratorului si sa aveti acordul celorlalti locatari) va va permite definirea lucrarilor prioritare de efectuat, evaluarea costurilor si rentabilitatea lucrarilor necesare.


O buna izolare imbunatateste confortul locuintei si reduce cheltuielile

Pentru a se reduce pierderile termice, trebuie tratat prioritar acoperisul: el pierde pana la 20% din caloriile unei cladiri. Este important sa fie bine izolat.

In plus, in locuinta sunt pierderi de caldura prin peretii exteriori si pierderi generate de improspatarea aerului. Izolarea peretilor, plafoanelor, podelelor mareste temperatura locuintei si reduce cheltuielile de energie. Izolarea suprafetelor de sticla si imbunatatirea etanseitatii lor reduce infiltrarea aerului si mareste confortul.

Izolarea peretilor la exterior

Este posibil sa actionati asupra peretilor exteriori in timpul curatirii exterioare a imobilului:
- se evita interventia in localurile ocupate;
- protejeaza peretii de inghet, de apa ploii si rezolva problemele de etanseitate;
- corecteaza puntile termice (pierderea caldurii) si contribuie la un mai mare confort;
- permite imbunatatirea esteticii imobilului.

Izolarea peretilor la interior

Cu un cost mai limitat, este insotita de lucrari de amenajari interioare.

Izolarea acoperisurilor terasa

Doua tehnici posibile:
- aplicarea de izolant, apoi a etanseitatii;
- controlul si refactia etanseitatii apoi aplicarea izolantului rezistent la apa.

Izolarea peretilor de sticla

Mai multe alegeri posibile:
- supra-geam demontabil care se deschide sau fix, in completarea geamului existent;
- geam dublu fabricat si montat pe o fereastra existenta sau noua;
- inlocuirea ferestrelor prea vechi cu altele mai performante.

Daca doriti sa va pastrati ferestrele, imbunatatiti-le etanseitatea prin kituire, prevazand aerisirea adecvata. Puneti obloane, imbunatatesc izolarea pe timp de noapte creand o lama de aer izolant intre exterior si fereastra. Obloanele trebuie sa fie fara ajur.

Amintiti-va faptul ca energia cea mai ieftina este aceea care nu se consuma!